Φιλική γραμματοσειρά για δυσλεξικούς αναγνώστες
2020-02-05
Αρκετοί δυσλεξικοί αναγνώστες αντιστρέφουν ή αντιμεταθέτουν τα γράμματα των λέξεων. Αυτά τα χαρακτηριστικά, που αποτελούν συμπτώματα και όχι την αιτία της δυσλεξίας, επηρεάζονται κυρίως από το σχεδιασμό του γράμματος και μερικές φορές και από τη χρωματική διαφορά σελίδας-φόντου και γράμματος.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο σχεδιασμός ενός γράμματος επιδρά στις προσηλώσεις (fixation) και στις σακκαδικές κινήσεις (saccadic eye movement) του οφθαλμού κατά την αναγνώρισή του.
Συνεπώς, ο σχεδιασμός μιας «φιλικής» γραμματοσειράς στο δυσλεξικό τρόπο αναγνώρισης γραμμάτων σίγουρα θα υποστήριζε την ανάγνωση (ως προς την ταχύτητα και την ακρίβεια) σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι οι παραδοσιακές γραμματοσειρές.
Αυτή ήταν και η βασική σκέψη του Christian Boer, φοιτητή στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης. Ο Boer, ως δυσλεξικός στα μαθητικά του χρόνια αποστρεφόταν το διάβασμα ώσπου άρχισε να σκέφτεται λύσεις. Ως φοιτητής πλέον κατάλαβε ότι οι δυσλεξικοί αναγνώστες δυσκολεύονται στην αναγνώριση των γραμμάτων και στην αναγνώριση των δισδιάστατων αντικειμένων.
Έτσι, σκέφτηκε να σχεδιάσει τη γραμματοσειρά «Dyslexie font». Η βασική ιδέα ήταν να προσεγγίσει τη σχεδίαση των γραμμάτων ως τρισδιάστατα αντικείμενα και κατόπιν να τα μετατρέψει σε δισδιάστατα αντικείμενα.
Ο σχεδιασμός της γραμματοσειράς ολοκληρώθηκε το 2008 και πλέον ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να τη χρησιμοποιούν σε εκδόσεις.
Η γραμματοσειρά υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα και μπορεί να εφαρμοστεί και στην ανάγνωση ιστοσελίδων.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.dyslexiefont.com/en/